CREDINŢA ŞI IARĂŞI CREDINŢA…

      Oamenii de ştiinţă spun că ei se bazează pe dovezi, pe cînd religia se bazează pe credinţă. Dovezile sînt palpabile – ce-i în mînă nu-i minciună – în vreme ce religia este un soi de idealism – cai verzi pe pereţi.

Dar ce este credinţa? Credinţa este încrederea pe care o ai că un anumit lucru este sau poate fi într-un anumit fel, în condiţiile în care tu nu poţi percepe cu propriile tale simţuri lucrul acela. Oamenii de ştiinţă consideră credinţa semn de inferioritate şi au dreptate, căci credinţa este necesară doar în condiţiile în care omul este limitat, nu este a toate cunoscător, iar în privinţa a ceea ce nu cunoaşte, trebuie să se bazeze pe credinţă.

Copilul crede ce îi spune părintele şi are încredere în el, elevul crede în ce spune profesorul, soţii cred unul în celălalt, oamenii cred în Dumnezeu.

Toate acestea pentru că nu au ei înşişi capacitatea de a şti, iar cunoaşterea o capătă prin credinţa în cei situaţi mai sus decît ei.

Omul de ştiinţă, după cum îi spune şi numele, ştie. El este în posesia cunoaşterii şi nu are nevoie de credinţă. El ştie că şoarecele de laborator a trecut printr-un anumit inel confecţionat de el, pentru că a văzut asta cu ochii lui. Ştie că atunci cînd combini două substanţe anume, rezultă în mod sigur o a treia substanţă, pentru că a făcut experimentul de zeci de ori. Ştie că pe cer, la o anume dată şi oră, se va vedea o eclipsă de soare, pentru că a făcut calculele cu mîna lui.

Însă acelaşi om de ştiinţă ştie şi că există un oraş numit Tokyo, deşi nu a fost niciodată acolo. Ştie şi că soţia lui nu îl înşală, deşi nu este tot timpul cu ea. Ştie că balenele sînt mamifere, deşi nu a văzut cu ochii lui niciodată o balenă. Cum ştie toate acestea, deşi nu le-a perceput cu propriile lui simţuri? Prin credinţa lui în alţi oameni care i-au furnizat asemenea informaţii şi l-au făcut să creadă că ele sînt adevărate.

Cînd îi întrebi pe atei despre teoria darwinistă, vor răspunde cel mai sigur că respectiva teorie este adevărată. Dacă iei pe unul din ei şi îi ceri să-ţi spună pe ce se bazează, acesta va răspunde sigur pe el: „Pe numeroasele dovezi. Evoluţionismul este demonstrat ştiinţific dincolo de orice îndoială!”

Dacă insişti să îl scuturi niţel, întrebîndu-l: „Şi care sînt aceste dovezi?”, va răspunde în cel mai bun caz: „Mutaţiile genetice!” sau „Similarităţile anatomice şi chimice!” sau „Inventarul fosilelor!”, pentru că altceva nu prea mai are de zis.

Însă dacă îi ceri să numească măcar un singur caz – deci o dovadă – cînd o mutaţie a produs nu distrugere, ci evoluţie, se împotmoleşte. Dar nu renunţă sub nicio formă la credinţa lui!

Cînd îi spui că dacă două specii de animale seamănă între ele, nu înseamnă neapărat că se trag una din alta, ci mai degrabă că au fost create de acelaşi designer, în acelaşi stil, deşi nu are dovezi, el va rămîne neclintit în credinţa lui!

Dacă îi spui că absolut toate fosilele de maimuţe antropoide care ar dovedi transformarea maimuţei în om au fost făcături, unele dovedite chiar în instanţă, iarăşi va rămîne ferm în credinţa lui!

Un filosof creştin spunea odată: „Nu am atîta credinţă încît să accept teoria evoluţionistă!” Tot el zicea: „Ateii îmi cer să le arăt pe Dumnezeu. Atunci eu le răspund simplu: Arătaţi-mi şi voi Big Bangul!”…

Aşadar, de fapt nu este vorba despre dovezi, ci despre credinţa în dovezi. Dar în vreme ce credinţa darwiniştilor în dovezi este reală şi puternică, dovezile acestea în care ei cred pur şi simplu nu există.

Şi chiar dacă dovezile ar fi reale, cum e în cazul unei ştiinţe anume, pentru a le accepta, este nevoie tot de credinţă, atîta vreme cît tu însuţi nu ai avut capacitatea, timpul, priceperea să receptezi acele dovezi cu propriile tale simţuri.

Să luăm de exemplu medicina. Un aspirant la titlul de medic crede tot ce îi spun profesorii, şi aceştia îi spun mii şi mii de lucruri. Prin credinţă, el ajunge medic. Ce se întîmplă atunci cînd informaţiile care i se oferă nu sînt reale? Prin credinţa pe care o are în profesorii săi, viitorul medic le asimilează şi pe acestea, ajungînd mai tîrziu să-şi ucidă pacienţii în loc să-i vindece. Vedem cazuri concrete, cînd medici de bună credinţă administrează copiilor vaccinuri care provoacă autism sau cancer, cînd stomatologii recomandă pacienţilor fluor, care scade coeficientul de inteligenţă şi macină oasele, cînd cardiologii prescriu statine, care se spune că diminuează colesterolul, dar distrug în cîţiva ani inima, cînd ginecologii recomandă anticoncepţionale care avortează copii, iar mamelor le cauzează afecţiuni psihice ş.a.m.d.

În afară de foarte puţinele cazuri, cînd omul are ocazia să constate cu propriile simţuri o anumită informaţie, toată ştiinţa din capul oricăruia se bazează pe credinţa în ceilalţi. Pînă şi cel mai mare om de ştiinţă se formează covîrşitor prin credinţă. Faptul de a-ţi lua informaţiile din anumite cărţi nu este o dovadă în sine, oricît de impunător ar arăta cartea respectivă sau editura la care a fost publicată. Nici mărturia unui om de ştiinţă nu este o dovadă, decît dacă este acceptată prin credinţă.

Aşadar, oamenii de ştiinţă spun că se bazează pe dovezi. Dar se înşală. Tocmai pentru că nu au gîndire limpede, nu ştiu ce spun.

Nu numai oamenii de ştiinţă nu se bazează pe dovezi, dar nici măcar ştiinţa în sine. Nicio minte, oricît de strălucită ar fi ea, nu poate confirma că ştiinţa este sprijinită pe dovezi, pentru că nu are de unde să ştie lucrul acesta. Poate doar presupune, spera, dori, prin credinţă. Nimeni nu este capabil să confirme că ceea ce el nu ştie este adevărat. Astfel, faptul că ştiinţa este bazată pe dovezi e o simplă teorie, un mit nedovedit, considerat în general de masele populare ca fiind adevărat, cu toate că în ultima vreme, iată, ştiinţa este din ce în ce mai discreditată, prin faptul că scoate la iveală tot felul de minciuni cu etichetă de ştiinţă pentru a promova interesele companiilor multinaţionale şi în general ale globaliştilor.

Ştiinţa onestă reprezintă aşadar pentru orice om un procent infim de dovezi clare şi un procent covîrşitor de credinţă în cele spuse de alţii. La fel este şi religia! Nicio diferenţă esenţială între acestea două.

Acesta este şi motivul pentru care bătălia între religie şi ateism se duce practic între două credinţe. Una adevarata, una falsă. La sfîrşit se va dovedi cine a avut dreptate. Acum nu prea se poate dovedi lucrul acesta, căci trăim într-o lume predominant a credinţei, nu a dovezilor. Faptul că un om de ştiinţă are dovada ştiinţifică x sau dovada ştiinţifică y nu poate dovedi niciodată că Dumnezeu nu există. Poate cineva să aducă vreo dovadă clară împotriva a ceea ce tocmai am afirmat?

Există de fapt două categorii de dovezi: materiale (cele receptate prin simţuri) şi raţionale (cele receptate prin logică). Demonstraţia de faţă e o dovadă raţională. Gîndind logic, am ajuns la concluzia că oamenii de ştiinţă se bazează în primul rînd pe credinţă, nu pe dovezi.

Citind un asemenea text, aproape orice ateu se va simţi extrem de ofensat şi va veni cu replici de genul: „Eşti o idioată”. „Este clar că nu gîndeşti limpede!” „Creştinii sînt nişte proşti”. „Nu ştii ce spui, ştiinţa se bazează pe raţiune!”. Acestea şi alte asemenea sînt singurele „dovezi” pe care ei sînt în stare să le aducă în general în dialogul cu creştinii. Ei pică lamentabil la testul raţiunii, dar îşi apără credinţa cu rîvnă pînă la moarte!

Cu toate acestea… slavă Domnului că mai există credinţă pe pămînt. Fără aceasta, nicio legătură raţională sau afectivă între oameni nu ar fi posibilă. Nu mai vorbim de legătura cu Dumnezeu…

Spuneam la început că a crede este semn de inferioritate. Cu adevărat, este semn că omul e limitat şi că nu are capacitatea de a se ridica prin el însuşi. Dacă este semnul inferiorităţii omului, credinţa nu este, însă, inferioară, ci e cea care îl ridică pe omul inferior în capacităţile sale, în el însuşi, pînă la nivelul celui mai mare om de ştiinţă şi pînă la Dumnezeu.

Reclame

42 responses to this post.

 1. Posted by dragos on 02/07/2011 at 22:58

  te citesc de ceva timp si raman impresionat de inteligenta ta …imi place cum gandesti

 2. Posted by Daniel on 04/07/2011 at 08:31

  Mie mi se pare ca aceasta tema a mai fost tratata de Daniela,fiind chiar „temelia acestui spatiu virtual”. Nu am inteles de ce a trebuit sa fie repetata,cand s-a inteles foarte bine ca oamenii de stiinta in general ocolesc credinta.Si nu numai ei,ci majoritatea oamenilor.Poate ca de la oamenii de stiinta ne-am fi asteptat la mai mult,de aici si regretul ca ei nu sunt credinciosi.

 3. Posted by Daniela Filioreanu on 04/07/2011 at 09:19

  Articolul nu a fost scris pentru oameni luminati ca tine, Daniel. Tu ne depasesti pe toti, asa ca nu e nevoie de tine pe aici.

 4. Posted by Daniel on 04/07/2011 at 10:09

  Am inteles,e nevoie doar de acei oameni care aplauda,criticile nu fac bine.Vad ca sunt multi impresionati de a ta inteligenta sclipitoare…..

 5. Posted by Daniela Filioreanu on 04/07/2011 at 11:08

  @Daniel
  „Mie mi se pare ca aceasta tema a mai fost tratata”. Nu nu, nu a mai fost tratata. Iar tema articolului nu este, asa cum spui, faptul ca oamenii de stiinta ocolesc credinta. Habar n-ai despre ce vorbesc in articol, dar critici. Te comporti ca Codirlic la pescuit. Poate pica ceva…

  Pentru ceilalti, pe care ii surprinde faptul ca ii raspund acestui personaj: Ii raspund pentru ca asemenea indivizi obisnuiesc sa dea cu crucea in cap celor care isi doresc sa faca ceva pentru ceilalti, pentru credinta, pentru tara. Asemenea oameni pretind ca pastreaza credinta absoluta, ca stiu absolut totul despre Dumnezeu, ca ortodoxia nu are pentru ei taine, iar noi, aceia ca mine sau Dan Puric sau alti rataciti, nu ne putem mintui. Nu incapem in sabloane! Prin faptul ca intru in dialog cu acest element, vreau sa se vada limpede ca e ipocrit, fariseu, rautacios, invidios, mindru de nu mai poate si, foarte posibil, deranjat psihic.

 6. Posted by Cornu on 05/07/2011 at 11:11

  DESPRE BIG BANG, TEORII, FAPTE ŞI FALSURI ŞTIINŢIFICE
  http://www.hexaimeron.ro/Astronomia/FalsaTeorieaBingBang.html

 7. Posted by Ortodox on 05/07/2011 at 19:09

 8. Posted by Daniel on 09/07/2011 at 15:44

  Draga Daniela,

  In articole ,pe langa multe platitudini,mai spui si ceva interesant,altfel nu as mai citi de pe blogul tau,insa la comentarii o dai in bara rau de tot…:)

 9. Posted by Daniela Filioreanu on 09/07/2011 at 19:39

  Daniel, esti ca o musca rea care nu are nicio limita. Scopul ei precis e sa intre in ochii, mintea si sufletul omului. Esti un parazit si asta te implineste.

 10. Posted by Dia on 09/07/2011 at 22:23

  Daniela, de ce esti asa de rautacioasa cu baiatul asta, si, in general, cu toti cei care nu te aplauda?
  Daniel chiar te inteapa usor, ca sa te provoace, iar tu, risti mult
  Te cunoaste multa lume pe net, scrii bine, nu toate la fel de bune, dar felul in care reactionezi denota…ma abtin ce !
  Ar fi mai bine daca te-ai controla putin, si n-ai mai insulta atata in dreapta si in stanga, lucru care, din pacate … te implineste, si nu cumva, azi-maine, sa te si defineasca ! Mai stapaneste-te, ca iti strici … marca !

  Ma astept la o spalatura zdravana, si daca nu mi-o faci … NOTA 10+ !

  DOAMNE AJUTA !

 11. Posted by Daniela Filioreanu on 09/07/2011 at 22:49

  @ Dia
  Baiatul asta fata de care sint rautacioasa, asa cum zici, are o istorie luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuunga de discutii cu mine. M-a adus pina la limita imposibilului. Si nu stiu cum ti-a putut trece prin minte si prin suflet ca ar putea sa te „implineasca” sau sa te „defineasca” sa fii nevoit sa raspunzi constant unui om care isi bate joc de tine si de munca ta, care critica din prima, fara sa fi inteles nimic din articol, care e pe dinafara subiectului, dar critica, critica, critica. Cu citate din sfintii parinti! Orice scriu, face la fel. Orice scriu. Are o preocupare constanta. Nimic nu ma distruge mai mult ca santajul emotional religios – ceea ce practica el. Aiureaza, dar are succes, pentru ca citeaza din sfintii parinti! Mai era pe aici o domnisoara care imi sugera ca poate e ceva intre noi si ar trebui sa continui cu el discutia in privat. Saraca…

  Sint cumplit de amarita ca sint batjocorita de ortodocsi, care imi dau constant cu biblia si cu sfintii parinti in cap, dupa modelul: eu sint ortodox si tu nu ai idee ce stiu eu. Cunosti tu, Dia, tot ce a spus omul acesta de-a lungul timpului de iti permiti sa judeci? Daca ai cunoaste, atunci ti-as da eu tie nota 10.

  Scopul pentru care am continuat discutia cu el, desi puteam sa-l ignor pur si simplu, a fost acela de a scoate la suprafata fariseismul din anumiti ortodocsi. Asta imi aduce aminte de alt episod. Odata, am discutat cu un coleg penticostal si nici mai mult nici mai putin, am facut misto de vorbirea lor in limbi. L-am facut pe saracul baiat de nici nu mai stia in cine credea. Fapta mea nu a ramas, insa, nepedepsita, pentru ca imediat, in zilele urmatoare, am avut niste ispite care mi-au frint sufletul. Vezi bine, nu trebuia sa ma iau de bietul baiat. Demonul lui mi-a demonstrat ca ma doboara cum vrea el. Ei, acum, prin mesajul acesta al tau, Dia, acest baiat, pe care tu acum il aperi, m-a biruit.

 12. Posted by Daniela Filioreanu on 09/07/2011 at 22:56

  Personajul numit Daniel nu va mai putea de acum inainte posta niciun mesaj pe acest blog.

 13. Posted by Dia on 09/07/2011 at 23:02

  Daniela, acest baiat nu te-a biruit, asa ca nu te lasi biruita daca il ignori, si nu mai raspunzi provocarilor ! Si daca vei continua sa-i raspunzi, nu-l vei invinge.

  Daca vrei sa stii ce denota felul in care reactionezi, iti spun daca imi promiti ca nu vei posta commentul meu.

 14. Posted by Dia on 09/07/2011 at 23:17

  Tu nu realizezi Daniela, ca esti victima unui hartuitor ? Si te cred ca nu-ti este usor sa nu-i raspunzi, ca un astfel de personaj, si pe Dumnezeu IL scoate din sarite.

  Ti-a distrus nervii, esti cu ei la pamant, esti in nevroza, mai mult decat acuta, si nu ti-ai mai dat seama, si ai facut publica aici discutia cu el. Rezolva-ti problema asta, iar pe el ignora-l total, ca numai asa poti SA SCAPI, CA ASTA ESTE IMPORTANT, NU SA-L INVINGI. Nu pot sa-ti spun prea multe aici.
  Domnul sa fie cu tine si sa te ocroteasca !

  TE ROG MULT DE TOT, NU-L PUBLICA !

 15. Posted by Daniela Filioreanu on 09/07/2011 at 23:33

  Dia, esti aceeasi persoana care imi recomanda sa ma casatoresc cu el. Dia, Liana sau cum te mai cheama: ai curajul sa-ti asumi ceea ce spui, nu e cazul sa ma rogi sa nu public ceea ce zici.
  Si cel mai important: Mai invata psihologie. Si putina logica.

 16. Posted by Dia on 09/07/2011 at 23:37

  Nu te poti casatori cu el, draga mea, ca nu e disponibil. Nu esti de buna credinta, si nu erai tu daca nu isultai. Imi pare rau pentru tine !
  DOMNUL FIE CU TINE, si cu mine !

 17. Posted by Dia on 09/07/2011 at 23:39

  Asta sunt, pentru tine, si pentru cine mai este curios

 18. Posted by Daniela Filioreanu on 09/07/2011 at 23:52

  Dia,

  Nu e disponibil????? Deci va cunoasteti. Asta era.

  Sincer, in seara asta am avut parte de o portie buna de ris: „Ti-a distrus nervii, esti cu ei la pamant, esti in nevroza si nu ti-ai mai dat seama, si ai facut publica aici discutia cu el. Rezolva-ti problema asta, iar pe el ignora-l total, ca numai asa poti SA SCAPI, CA ASTA ESTE IMPORTANT, NU SA-L INVINGI. Nu pot sa-ti spun prea multe aici.”
  Măi, tu ai habar ce spui sau arunci cu diagnostice de care ai auzit si tu? Fereasca Dumnezeu! Si nu pe mine, ci pe tine. Sint psiholog de meserie, draguţo. Ai dat-o in bară rău de tot.

  Ceea ce ma sidereaza e urmatorul lucru: aruncati cite o timpenie sau cite o rautate, iar la sfirsit terminati cu Doamne ajuta! Ei, asta nu pot sa inteleg.

 19. Posted by dragos on 10/07/2011 at 04:01

  mey mey ,,ce tot au cu tine acesti oameni …? nu stiu decat sa critice ,nu inteleg cum de nu vad esenta mesajului pe care tu il transmiti ,si domnisoara „dia” care iti spunea : esti intr o nevroza acuta (..),se crede asa superioara si vai …ce de sfaturi iti da,hilar ….:)

 20. Posted by shtein on 12/07/2011 at 14:45

  Mi-a placut articolul. Sunt intru totul de acord cu toate afirmatiile.
  Mai apoi….

  Mai oameni buni, faceti rabdare si iertati de 70 ori cate 7.
  Este greu dar confera liniste interioara. Nu va lansati in dispute in care nu puteti sa va pastrati calmul caci ar fi o disputa pierduta de la inceput.
  Pacea interioara, iubirea aproapelui cu toate defectele lui, smerenia si rabdarea sunt insusirile spre care ar trebui sa ne indreptam cu totii.
  Gandul ca „nu suntem noi mai buni decat cel mai mare pacatos” n-ar trebui sa ne paraseasca niciodata. Sa ne gandim cate injosiri au suferit martirii inchisorilor comuniste si sa ii urmam.

 21. Posted by Daniela Filioreanu on 12/07/2011 at 15:08

  @shtein
  De acord cu tine, numai ca motivul pentru care imi apar articolele cu ardoare este acela ca uneori muncesc saptamini intregi la cite unul. Atit de mult, incit ajung sa simt si sa inteleg ca nu-mi mai apartine mie, ci lui Dumnezeu. Acest spatiu este SINGURUL loc unde am reactii inversunate. Cu oamenii din jurul meu nu procedez nici pe departe astfel. Cind e vorba insa de idei, despre batalia pentru ADEVAR, devin intransigenta. Cumplita uneori. Nu pot si nici nu vreau sa schimb lucrul acesta. Este combustibilul care ma tine.
  Din punctul meu de vedere, subiectul Daniel nu are legatura cu iertarea, cu ambitiile etc, ci cu faptul ca nu trebuie sa vorbim degeaba si nici sa luam numele sfintilor in desert.

 22. Posted by Gigi on 13/08/2011 at 23:30

  Buna Daniela !

  Am tocmai citit cateva din „schimburile de focuri” dintre tine si Daniel, la care au participat, de pe margine si alti cativa cititori: Dia, Shtein…
  Iata si parerea mea: Daniel este o binefacere pt tine si pt blogul tau. Fara el blogul tau n-ar avea rost. Pe el l-a trimis Domnul ca sa te incerce, sa-ti testeze rabdarea, iubirea fata de alti oameni (chiar potrivnici), puterea de a ierta si de a convinge prin exemplul personal. Trebuie sa marturisesc, pana acum, ai cazut in capcana lui Daniel. Nu ai avut taria crestina de a ramane calma, iertatoare, plina de bunavointa, chiar fata de un om care te dezaproba. Trebuie sa schimbi atitudinea asta. Arata-i Domnului ca ai inteles ispitirea asta si ca il vei obliga pe Daniel sa te respecte, sa ia aminte la argumentele tale si sa priveasca pe credinciosi cu mai multa prietenie. Toate astea tocmai printr-o atitudine imperturbabila, mereu politicoasa, mereu calma si rationala, mereu impaciuitoare.
  Mie Daniel mi se pare un om bun si respectuos. Daniela, lupta ca sa-l apropii de credinta ortodoxa, nu sa-l indepartezi cu o atitudine prea ferma, sau cu atacuri la persoana. Sunt intrutotul de acord cu Shtein si partial si cu Dia. Te rog sa iei in considerare sfatul meu.
  Altfel, articolul „Credinta si iarasi credinta” mi se pare foarte bun.
  Doamne ajuta !
  Gigi

 23. Posted by Daniela Filioreanu on 14/08/2011 at 20:57

  De unde rezulta din credinta ortodoxa ca singura atitudine posibila fata de un asemenea om este indelunga rabdare, politete etc? Nu ai inteles de fapt despre ce e vorba. Chiar nu ai inteles. Am explicat motivul atitudinii mele in alte locuri unde a postat el. Nu mai am chef sa revin iar si iar la subiect. Viata mea are si alte intelesuri si provocari in afara de Daniel. Lui Daniel i s-a dat nas. De asta actioneaza.
  „Fara el blogul tau n-ar avea rost.” Ba are. Blogul meu a existat si a avut rost si inainte de a veni el aici.

 24. Posted by sara on 26/08/2011 at 15:34

  Draga Daniela nu inteleg. Daca esti psiholog de meserie mai ales , cum de nu intelegi ca atunci cand te-ai decis sa faci acest blog te-ai expus la tot felul de comentarii pe care nu le poti controla, dar fata de care poti sa ai o atitudine corecta. Discutiile acestea sant doar discutii, impartasim idei, nu facem propaganda, and nobody gets hurt, numai daca , asa cum am spus este o propaganda si trebuie sa impui niste idei, sa le faci sa treaca la public. Daca nu poti sa „take the fire”, pe care nu-l vad sa fi fost fire, dar ma rog, atunci pacat de idei.

 25. Posted by Daniela Filioreanu on 05/09/2011 at 17:53

  Sara, nu pretind perfectiunea. Daca asa am decis sa abordez un anumit lucru, atunci asa am decis.
  Eu personal pur si simplu vorbesc alor mei despre credinta mea. Chiar daca si gresesc. Insa tu incerci sa ma convingi sa imi schimb convingerile. Si zici ca nu faci propaganda. Atunci ce faci?
  La tine “take the fire” inseamna sa accept absolut orice aberatie ii trece cuiva prin minte. Uite ca NU VREAU sa “take the fire”, asa cum englezeste te exprimi tu. Ai vreo problema?

 26. Posted by Daniela Filioreanu on 07/09/2011 at 12:28

  @Claudiu
  Cit de corect si inteligibil este fragmentul acesta al lui G. K. Chesterton. Din totdeauna au fost pe pamint nu numai inselatori, ci si oameni care au demascat neputinta si orbirea omului, dar masele aleg mereu si mereu sa dea crezare si in felul acesta putere celor care ii pacalesc. De aceea eu sustin ca pentru societatea in care traim nu exista solutie generala, ci pentru fiecare om in parte. Nu putem visa la revolutii care sa ne puna din nou pe calea cea buna, ci revolutia trebuie sa o facem fiecare in sufletul nostru. Cit mai profund, cit mai autentic, cit mai urgent!

 27. Posted by Claudiu on 09/09/2011 at 06:10

  nu atat de elocvent precum omul frumos G.K. Chesterton, dar merita : http://orthodoxnet.com/blog/2011/06/to-be-or-not-to-be-created/#more-371

  C.

 28. Posted by Daniela Filioreanu on 09/09/2011 at 08:06

  Grozav articolul! Am auzit de multe ori acest argument, dar e prima data cind il vad asternut pe hirtie. Bineinteles ca si acest argument, asa cum scrie un comentator al articolului, poate fi combatut, dupa principiul: Dumnezeu poate fi negat absolut, tocmai pentru ca este Dumnezeu si pentru ca este absolut. Deci nu cred ca poate sa existe o afirmatie a creationistilor care sa nu poata fi combatuta cu o negare. Cu toate astea, nu cred ca ar trebui sa ne impiedice sa gindim, sa socotim, sa meditam doar pentru ca stim ca cineva va incerca sa rastoarne calculelel noastre. Important e Adevarul, nu faptul ca el este sau poate fi negat.

 29. Posted by Daniel on 09/09/2011 at 09:30

  Cand o sa va dati seama ca trebuie sa faceti altceva decat sa combateti ateismul!!!

 30. Posted by Claudiu on 09/09/2011 at 17:16

  „Doctore” Daniel, spune-ne si noua de la inaltimea sfinteniei tale ce ai combatut matale cand erai asa mic si nepriceput in a marturisi Adevarul?
  La ce vrei tu sa convertesti pe noi cei mici si neputinciosi, cine esti tu sa tot zici p-acilea „nu asa, nu altminterea, sunteti pe langa”, ce cauti sa dai tot timpul peste maini altora? Contributia ta aici incepe intotdeauna cu „nu, nu e bine, nu asa”…
  Mai schimba melodia in care-ti pute totul p-aci !… Sau du-te si cant-o altora, ia vezi, tot „laude” din astea ai sa culegi?!

  Cocosila catre Tugurlan

 31. Posted by Daniel on 09/09/2011 at 18:27

  Parerea mea este urmatoarea: nu sunt multumit de situatia actuala a credinciosilor activi de pe internet,de modul cum trateaza problemele.
  Sunt plictisit de atata superficialitate si intelegere gresita a lucrurilor.
  Nimeni nu mi-a oferit satisfactie,din cei care au postat pe net,si nu ma refer la acest blog,ci la internet in ansamblu.
  Asta e situatia,de ce sa mint,sunt de cativa ani pe net si nu am gasit nimic profund,o scanteie ceva,o luminita,si am ajuns la concluzia ca poate spatiul de manifestare a crestinului nu este internetul,nu aici se poate regasi el.
  Intr-adevar nu am venit cu o solutie,cu ceva pozitiv,cu o creatie proprie ,dar nici nu am gasit-o la altcineva.
  Suntem intr-un punct mort,la fel ca si aceasta tara,la care greu se mai intrevede o solutie salvatoare.
  Bineinteles ca se poate trai si cu aceasta mediocritate,in care sunt multi care si aplauda si apreciaza lucrurile acestea caldute,insa eu personal nu sunt multumit de aceasta stare.

  Intr-adevar am trait multe si am citit multe pe net,insa tragand acum linie,nu cred ca se mai poate invata ceva de aici,nu se poate merge mai departe.

  De asta am spus ca aceasta tema nu are rost sa fie dezbatuta,ne interesam de necredinta unora,insa credinta noastra este slaba si mediocra.

 32. Posted by Claudiu on 09/09/2011 at 20:10

  Asta draga Daniel nu-ti justifica comportamentul…
  Ai putea incepe chiar de aici daca intelegi ce vreau sa spun…
  Ai putea sa-ti ceri de exemplu iertare pentru toata acreala si cicaleala, absolut necrestine pe care le-ai varsat in blogul Danielei.
  Iar cicaleala omoara orice pornire si orice intreprinere asezata pe bunavointa.
  Cand e vorba sa-ti se ofere satisfactie [!] vorbesti la singular, dar cand sa-ti asumi punctul mort, vorbesti la plural…
  Tu astepti ceva de la oameni, astepti sa nu fie mediocri si mici, dar ai putea incepe cu tine… Zicea un baiat destept : „daca pornesti sa schimbi lumea, incepe cu tine!”

  Ia incearca sa dai ceva, cat de mic, un multumesc acolo, nu numai reguli si acreala, nu numai cereri de profunzime de la altii…

  Deschid gura si te cert pentru ca mai am nadejde ca te poti cobora un pic de la inaltimile si profunzimile din perspectiva carora ceri satisfactie, si te poti vindeca, alergand cu inima la Hristos… Ca noi estilalti, mai mici si slabi in credinta.

  Claudiu

 33. Posted by Daniela Filioreanu on 09/09/2011 at 20:38

  Lumea vibreaza de viata, e plina de semnele prezentei si lucrarii harului lui Dumnezeu. Cum de sint atitia oameni care nu vad asta, eu una nu inteleg.

 34. Posted by Daniel on 10/09/2011 at 06:55

  Claudiu,nu ma regasesc deloc in comentariile tale.Nu agreez o disputa cu tine,pentru ca vorbim pe subiecte paralele.

  Daniela,nu trebuie sa te mai miri de cei care nu vad prezenta lui Dumnezeu in lume.Acesta e un lucru pentru incepatori.
  Trebuie sa te concentrezi doar pe propria persoana.

 35. Posted by Daniela Filioreanu on 10/09/2011 at 07:40

  @Daniel
  Nu trebuie sa te miri de superficialitatea din lumea aceasta. Lucrul asta e pentru incepatori. Trebuie sa te concentrezi doar pe propria persoana.

 36. Posted by Claudiu on 10/09/2011 at 15:34

  Pai concentreaza-te Daniele pe propria ta persoana, ce mai pierzi vremea p-aci … paralel si necoplanar … De ce sa mai aduni atata insatifactie, mai ales de la cei care n-au ajuns la nivelul tau… Sanatate iti doresc si la mai mare !

  C.

 37. Posted by Eugen on 18/11/2011 at 16:07

  Dragilor !

  Oricat de mult si de bine ati scrie cu totii, la un moment dat este bine sa va opriti.
  Scrisul pe net va modifica mult prea subtil modul vostru de a fi, orice meserie ati avea.
  Dracul se bucura nespus cand vede ca sunteti la fel de mandri ca Adam si Eva.

  Daniela,

  Nu este bine sa despici atat de mult firul. Contemplatia este mult mai importanta in ortodoxie.
  Numai prin ratiune, logica sau stiinta nu vei ajunge niciodata la Adevar.
  Tu ai sensibilitatea si duhul necesar, dar vorba Pr. Justin Pavu : ” e smerita mandrutza” 🙂

  Cu drag,
  Eugen

 38. Posted by Daniela Filioreanu on 18/11/2011 at 18:32

  Eugen, nu ma cunosti absolut deloc. Iar din punctul asta de vedere, e ingeresc daca nu te bagi.

  Cit priveste discutia interminabila, ea deja se sfirsise de mult. Era liniste si bine.

 39. Majoritatea elitelor româneşti de clasă mondială confirmată sunt credincioşi declaraţi. Alegerea şi prezentarea lor în LISTA DE ONOARE a PREMIULUI ROMÂNESC PENTRU EXCELENŢĂ http://www.premiulromanescpentruexcelenta.ro aduce cinste Ţării şi slăveşte pe Dumnezeu. av.Ardeiaş Liviu

 40. Posted by coco cucu on 24/09/2013 at 22:57

  Eu am sa trec pe pilot automat.

 41. …DUMNEZEU ARE DESTUL TIMP SI A AVUT …ASTFEL SPUS ,CHIAR SI DIN PIATRA SUNTEM NASCUTI…DIN ,CUM SE CHIAMA ?DA, DIN IMPURITATI …ASTA N-O SPUNE UN OM DE STIINTA , CU ,CINEVA CARE ARE DOAR CINCI CLASE ELEMENTARE , CARE CEEACE SPUNE , O SPUNE CU CREDINTA ,CA ASA ESTE NU SUNTEM O INTIMPLARE CA SUNTEM AICI , PE ACEST PAMINT CI TOT , APSOLUT TOTUL , INCEPIND CU PAMINTUL ASTA ,SUNTEM NIMIC ALTCEVA , DECIT MINUNI FACUTE DE DUMBEZEU ….SI IATA SI O POEZIE CARE , CHIAR ASA NE SPUNE…NU AM SCRIS-O UNDE SE ,AM VAZUT CA ,ESTE UN LOC UNDE SE SCRIU POEZIILE DAR EU O SCRIU AICI, PENTRCA ,AICI ESTE LOCUL EI…… ACEASTA POEZIE , NE ARATA FOARTE CLAR…CE SI CUM SUNTEM NOI DE FAPT ……………………………………………………..POEZIE RELIGIOASA…………………IISUS CRISTOS ,REGE SI IMPARAT AL NOSTRU STAPIN IN CER SI PE PAMINT CEL CARE , PRIN TOT CEEACE FACE , E INFRICOSATOR DE GROZAV!…NEMAIPOMENIT , SI FARA DE PUTERE , SA FACA SI ALTUL PRECUM FACE EL !…CA , DE CREZI ,CA TU FACI CEVA,CA TU ESTI IN STARE, OMULE , NU FI PROST , CA ,DEJA ESTI…CA NA-I FI IN STARE,SA RIDICI UN DEGET , DE NA-R FI EL , FIRU IERBII , UN LUCRU CIT DE MIC , SAU CIT DE MARE , TU SI TOATA FIINTA TA… E GROAZNICA , PUTEREA , E DE NECREZUT , CITA , CIT, ESTI DE PUTERNIC ,DOAMNE SI CIT DE TAINIC ,E TOT CE FACI…CA , DACA AS STI…CE AR FI DOAMNE ?CE SA-R INTIMPLA , DACA AS STI SI EU , CE TAINA SCUNZI ? -CE TAINA ,CARE TAINA , UNDE VEZI TAINA ? CE-TI ASCUNDE DUMNEZEU , NU VEZI CA , TI-LE ARATA , PRECUM CITESTI O CARTE ?…NU VEZI CIT DE REPEDE , CRESC SI SE IMMULTESC , TOATE CITE SUNT , PE SFINTUL PAMINT ?CA TOT CE A LUCRAT , E GROAZNIC , DE…-DAR DACA AI VEDE SI CE NU POTI VEDEA ?DE AI STI ELENO CITI SUNT IN PREAJMA TA ?…-DOAMNE DACA AS STI , AS RASPUNDE , DA , DOAMNE… SI DE E ASA , EU NU POT VEDEA , DOAR PRIN PUTEREA TA ,PUTEM COMUNICA…CUM ? – SPUNID TATAL NOSTRU…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: