NĂDEJDEA OILOR

oi1

oi2Deşi fiinţe raţionale şi inteligente, oamenii au fost adesea comparaţi cu oile sau chiar numiţi turmă de oi. Comparaţia nu este prea măgulitoare. Este ea, însă, adevărată? Se pare că da, pentru că Însuşi Dumnezeu a făcut această comparaţie. Fiul Său S-a jertfit ca un Miel, iar pe oamenii Săi îi numeşte turma Sa. El a făcut această comparaţie nu pentu a ne jigni, ci pentru că ştia slăbiciunea firii umane şi că fără păstor, turma s-ar risipi şi ar cădea pradă lupilor. El Şi-a asumat îndrumarea acestei turme de oi pe care El le numeşte oi înţelegătoare, adică raţionale, conştiente de ele şi de Cel Care le păstoreşte.

În ziua de astăzi, lumea este plină de oi care ca nişte capre, au sărit peste gardul ţarcului unde erau păstorite de Dumnezeu. Dar lucrul acesta nu le-a transformat în altceva decît erau, adică au rămas tot oi. Ele pur şi simplu au nimerit în alte ţarcuri, însă cei care conduc aceste oi nu se arată, nu vor ca oile lor să fie înţelegătoare, ci vor ca ele să nu înţeleagă nimic. Le îngraşă cu vorbe dragi lor, precum libertate, adevăr, dreptate, egalitate, fraternitate, pace, prin atîtea programe TV, însă nu le dau un lucru esenţial: exercitarea reală a acestora, pentru că nu au de unde să le dea. Aceste oi se bat în piept la orice oră cu tot felul de valori, care nu sînt, însă, decît imaginare. Ele îşi duc traiul de oaie în spaţiul irealităţii, duc o existenţă furată, sînt minţite constant, iar păstorii lor se ascund tot timpul de ele, pentru că nu ar avea ce să le spună, ei înşişi fiind construiţi din minciună.

Dumnezeu le cheamă şi pe aceste oi înapoi, în turma Sa, pînă la sfîrşitul vietii lor. Insă nu le poate forţa, nu le poate încalca libertatea. Dar ce libertate este aceasta?…

Reclame

One response to this post.

  1. Posted by diaconu stefan on 05/12/2009 at 14:18

    „lumea este plină de oi care ca nişte capre”,apoi,ori is oi ori capre?ca ambele umbla in turme, si de ambele comparatii trebuie sa ne fie rusine,in turma individul nu judeca,mai citeste ceva si nu asculta tot ce-ti spune Dorel care trage clopotul la biserica.
    Parca suna mai bine cand am citit „Dumnezeu a murit!”,ce este crestinismul de care spui tu,pe care Dumnezeu il slavesti?Dumnezeu este in fiinta noastra si difera in functie de cum gandesti.Pe lumea asta pot fi 7 miliarde de Dumnezei chiar de am fi cu totii crestini ortodocsi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: